Nu vill jag ta upp något som jag funderat på i flera månader. Det har irriterad mig något enormt den senaste tiden, så nu tänkte jag lite utlopp för min frustration. Det handlar om det kvinnoideal som SSO skapar: IDEAL-SMAL!

Jag är ju en lite äldre spelare på 21 år, och jag blir så hemskt irriterad över att StarStableOnline, ett spel för främst unga tjejer har en så snäv syn på hur en kvinnlig karaktär ska se ut. De manliga karaktärerna i spelet är långa, korta, smala, kraftfulla, tjocka osv. medans alla kvinnliga karaktärer ser väldigt lika ut till kroppsformen. Nu har jag inte ridit runt och kollat på varenda snubbe i hela spelet, såklart finns det undantag, men i det stora hela så är de flesta kvinnliga karaktärerna inriktade mot ett ideal.

Och detta är bara de ”själlösa” karaktärerna i spelet som inte har en spelare bakom skärmen. För våra karaktärer borde vi inte ens tala om; De är smala som anorektiker i midjan, har höfter som en fyllig kvinna och låt oss inte glömma benen med det åtråvärda lårgapet. Det är ju främst unga tjejer som spelar, många så unga att de inte ens har fått några kvinnliga former. Vissa kanske är smala naturligt, andra mer kraftiga, vissa är äldre och har utvecklats mer, andra är riktigt unga, vissa är stolta över sitt utseende, andra kanske osäkra på om det duger till. Tänk så många tjejer som loggar in på SSO varje dag, alla är olika och unika på sitt sätt men på SSO finns bara ett ideal: Smal tjej men kurvor som en vuxen kvinna och med stora dockögon.

Jag gnisslar tänder när jag ser detta och tänker bara att om jag hade en dotter som spelade SSO så skulle jag bli frustrerad. Vi har ju ett problem med detta ideal idag, jag känner själv människor som legat på psyket för att de fått ätstörningar eller andra psykiska problem, just för att de känner att de inte duger. Det finns ett sjukt ideal som väldigt få kan uppnå på ett hälsosamt vis, och det är just det hemska ideal som SSO har valt. Vissa kanske inte tänker på det men jag tror att undermedvetet så påverkas vi alla av detta ideal som ALL media (då inkluderat SSO) trycker in i våra huvuden.

Frågan är om SSO ska ta ett ansvar? Ska ett spel som handlar om hästar behöva ta tag i detta samhällsproblem som vi lider av? Att unga flickor vill banta och hetsträna, och kanske till och med att operera sig i framtiden. Jag tycker att vi alla måste ta ansvar, för trots allt är vi alla en del av samhället. Du eller jag kanske inte kan göra så mycket, vi kan stödja varandra, hjälpa våra vänner och uppmuntra till hälsosamma liv. SSO har en väldig makt med tanke på alla som spelar, tänk var de skulle kunna åstadkomma bara genom att ändra några få, knappt märkbara saker. T.ex. att låta våra karaktärer få lite mer kött på benen (bokstavligt talat, dit med fett och muskler!) vi är ju ridtjejer för tusan, ingen kan väl kontrollera en häst men de där myrbenen.

Jag tänker ofta på detta när jag spelar och alla unga tjejer som just då, omedvetet blir hjärntvättade av kvinnoidealet. Jag har också kommit på mig själv att tänka, när jag ser spelaren bakom skärmen (t.ex. ett foto på en blogg): OJ! Vad hon är liten och oskyldig, jag såg före mig en tjej runt 20 år, fullt utvecklat med jättefina stora ögon. Hmm, hemsk tanke, den faktiskt söta tjejen bakom skärmen har blivit tråkig och ganska ful i skuggan av hennes karaktär.

Jag sitter här, 21 år gammal, spelar ett hästonlinespel där många medspelare är betydligt yngre än mig, många av mina med spelare har inte ens tänkt på detta, jag blir riktigt arg när jag ser det snäva idealet, och jag skriver detta. Jag må ju vara galen, men jag kan inte låta bli att bry mig. Det kan verka som ett litet problem men det bidrar till en stor ond cirkel. Det är ett dilemma, och SSO bidrar till att  detta dilemma blir svårare att lösa. ”’MÅNGA BÄCKAR SMÅ, BILDAR STOR Å” – På både gott och ont. Det SSO och vi alla andra måste göra är att bestämma hur ÅN ska se ut? Ska den se ut som Ideal-smal eller som Ideal-hälsosam.


7/25/2013 05:30:05 pm

Jag har "växt upp" med datorspel, där det i nästan alla har varit pinnsmala karaktärer.

Det första spelet jag spelade. panfu.nu som är riktat till folk i 7-12-årsåldern hade fina, mulliga pandor när jag spelade. Nu är de utbytta mot smaaala pandor. :s

Sedan har jag spelat en mängd andra spel med det här idealet, jag har inte påverkats direkt eftersom jag är smal "naturligt", men alla är inte det, och det påverkar säkerligen mer de som inte är det.

Jag skulle i alla fall inte tacka nej till lite muskler och fett på benen (och gärna i midjan med!! Annars ser det ju ut som hon med smalast midja i världen som fanns med i Guinness Rekordbok något år).

Inlägget återväckte mina tankar från några månader tillbaka, ska nog se om jag kan redigera en bild på hur jag tycker SSO-karaktärerna borde se ut och skicka in till spelet!

Reply
7/26/2013 05:26:25 pm

Det är ju helt sjukt när det är spel för så unga spelare. Jag är också ganska nätt i kroppen men tänker ofta på detta problem för att min storasyster har påverkats väldigt hårt och för att jag har flera kompisar som är eller har varit besatt över sin vikt.

Det vore jättebra om fler ville engagera sig och försöka få en ändring på detta och det vore super om du kunde redigera en bild :)

Reply
7/25/2013 06:26:32 pm

Jäkla bra skrivet, sant allting du säger! Jag brukar inbilla mig att jag inte påverkas, eller att jag inte bryr mig, men till stor del är det nog för att det är min "idealkropp" (självklart inte bokstavligen men ja, smal midja, höfter, thigh gap etc). Jag tycker definitivt att SSO-teamet skulle kunna fylla up karaktärernas fysik utan att de blir orealistiskt tjocka, eller ens mulliga.

Reply
7/26/2013 05:35:42 pm

Tack så mycket :)
Ja, det är lite samma här, det finns ju en liten del av befolkningen som är naturligt smala. Men varför ska alla behöva se ut så? Det är ju minst lika fint med fylliga tjejer/kvinnor.

Precis, det behövs ju inte så mycket. Karaktärerna ska ju se ut som en vanlig vältränad ridtjej, inte som en barbiedocka.

Reply
7/26/2013 09:26:27 pm

Superbra skrivet!

Reply
7/27/2013 04:08:49 am

Tackar! :]

Reply
7/27/2013 09:24:45 am

Är ju också en av de "lite äldre" som spelar sso, och har också stört mig på hur smala karaktärerna är. Tror doc sso har försökt ändra lite på det genom vissa nya plagg, typ göra de lite mer "fylliga". Men ser inte många som rider runt med dem ändå, jag gör det inte heller. Det är för att jag inte vill gå från ett par supersmala ridbyxor till ett par i "normalstorlek" och stå bredvid någon i supersmala. Då märks ju skillnaden, och även om det bara är ett spel så vill man ju inte vara större än alla andra. ( jag är grovt påverkad av skönhetsidealet märker jag).
Det som jag tror sso skulle behöva göra är att ändra grundkroppen på karaktären så alla blev lika stora, istället för enstaka klädesplagg.

Oj, det blev lite långt. Skulle bara bli ett kort "jag håller med dig, du har helt rätt", men men ;)

Reply
7/27/2013 03:40:53 pm

Ja, det bästa vore ju om alla spelare fick gå upp lite i vikt, många skulle säkert inte ens tänka på det och det skulle se mycket bättre ut. Jag tror alla blir påverkade mer eller mindre, sedan är ju just yngre tjejer och även unga kvinnor lättare att påverka.

Haha, bara roligt med långa kommentarer :D

Reply
7/27/2013 01:09:18 pm

wow, jag har bara hunnit läsa det här inlägget på din blogg men giiirl jag älskar den redan!!!!! känner verkligen exakt som du i den här frågan, supporten borde få se vad du skrivit :D

Reply
7/27/2013 03:46:07 pm

Tack så mycket :) Detta inlägg var först menat som ett mejl till supporten, men det blev bara längre och allt mer anklagande så jag bestämde mig för att inte skicka det haha ;) Dock ska jag nog formulera ihop något till dem, förhoppningsvis gör fler det också, så att de ser att många har tänkt på det :D

Reply
Lilly Appelbaker
9/16/2013 01:07:53 am

Jag håller med, även om jag bara är tolv år så tycker jag att det är så sjukt! Jag har min egen "grupp" i min klass, det är bara jag som inte bryr mig om vikten och så även om jag är smal naturligt så blir jag ganska illa bemött av detta. De i mon klass har alltid de kläder som gör så att man ser smal ut, medans jag själv i protest har kläder så att min karaktär ser mer naturlig ut. Jag stör mig otroligt mycket på detta och tycker att sso borde göra något åt detta!

Oj, det blev lite långt, aja ville bara säga det. ;)

ReplyLeave a Reply.